Memurum.biz Forum
08 Eylül 2010, 10:22:36 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Memurum.biz Forum'dan En Kapsamlı Şekilde Faydalanmak İçin Üye Olunuz.

Ana Sayfa   Memurum.biz Anasayfa Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt  
Anket
Soru: Kalkınma Ajanslarına Personel Alım Sürecini Objektif Buluyor musunuz?
Evet
Hayır

Sayfa: [1]
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Kalkınma Ajansları ve Personel Alım Süreci  (Okunma Sayısı 1037 defa)
admin
Editör
Memurum.biz Forum İleri Üye

Site
« : 07 Mart 2010, 00:35:28 »

Kalkınma Ajansları, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı koordinasyonunda, kendine özgü teknik ve finansman (bütçe) mekanizmasına sahip, kâr amacı gütmeyen, çabuk karar alıp uygulaması amaçlanan, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşlarını bir araya getiren, tüzel kişiliği haiz, 5449 sayılı Kanunla düzenlenmemiş işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi, bölgeler (düzey 2 bölgeleri) esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan teknik kapasitesi yüksek, uygulamacı olmayan, fakat destekleyici, koordinatör ve katalizör olarak faaliyet gösteren kalkınma birimleridir.

Mevcut 26 adet Kalkınma Ajansı bulunmakta olup birçok kalkınma ajansı kuruluş aşamasındadır.  

Kalkınma Ajansları; Yönetim Kurulu, Kalkınma Kurulu, Genel Sekreterlik ve Yatırım Destek Ofislerinden oluşmaktadır. Yönetim Kurulu; Kalkınma Ajansının kapsadığı İllerin Valileri, Belediye Başkanları, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlarından sadece bir tanesi (kimin yer alacağını TOBB belirler), İl Genel Meclisi Başkanlarından oluşur. Yönetim Kurulu Başkanı ilk olarak ajansların merkez olarak belirlendiği il valisi olur ve diğer il valileri dönüşümlü olarak Yönetim kurulu başkanlığı yaparlar. Kalkınma Kurulu, Kalkınma Ajansının kapsadığı illerde yer alan toplam 100 kurum-kuruluş, meslek örgütü, sivil toplum örgütü üst düzey temsilcilerinden oluşur; kalkınma kurulu Kalkınma Ajansının danışma birimidir denilebilir.

Genel Sekreter, Yönetim Kurulu kararı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının onayı ile görevlendirilir. 5449 sayılı Kanunun 18 inci maddesine göre Ajanslarda istihdam edilecek iç denetçi, uzman personel ve destek personeli, Ajans tarafından yapılacak yarışma sınavı ile belirlenmektedir. Yarışma sınavı uzman personel ve destek personeli için sözlü sınav, iç denetçi için ise yazılı ve sözlü sınav aşamalarından oluşur. Uzman personel veya destek personeli KPSS sınav sonucuna göre başvuru yapabileceği gibi özel sektör veya kamudaki en az 5 yıl deneyimi olma şartıyla da (50 yaş sınırı vardır) KPSS sonucu aranmaksızın doğrudan başvuru yapabilmektedir.

İç denetçinin seçimine dair yazılı sınav, Yönetim Kurulu tarafından Yüksek Öğretim Kurumlarına yaptırılır. Yazılı sınavda yetmiş puanın üzerinde not almak şartıyla başarılı olan adaylar sözlü sınava çağrılır.
Sözlü sınav, Genel Sekreterin başkanlığında, Yönetim Kurulunca öğretim üyeleri arasından belirlenecek iki kişi ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca görevlendirilen iki kişi olmak üzere toplam beş kişilik sınav kurulu tarafından yapılır. Sözlü sınav aşamasında Genel Sekreterin görevlendirilmemiş olması halinde, sınav kuruluna, Yönetim Kurulu Başkanı veya onun uygun göreceği Yönetim Kurulu üyelerinden birisi başkanlık edebilir.  

Kalkınma Ajanslarında İnsan kaynakları rejimi ve politikası, Genel Sekreterin görüşü alınmak suretiyle, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Ajanslarda Genel Sekreter, Uzman Personel ve Destek Personeli istihdam edilmektedir. Ajans personeli İş kanununa tabi sözleşmeli personel olarak (657 4/b değil) çalışır. Ajanslarda şoför, hizmetli, güvenlik gibi yardımcı hizmetlere ait kadrolar bulunmamaktadır. Söz konusu kadrolara ajanslarca hizmet alımı yoluyla personel alınacağını değerlendirmekteyiz.
Sınavda başarılı olanlarla sözleşme yapılmadan önce adaylardan sabıkasızlık kaydı istenmektedir.

Sınavı kazananların, Ajanstaki pozisyonlarda görevlendirilmesi işlemlerinin yapılabilmesi için, ilgililerin göreve başlama çağrısının kendilerine tebliğ edildiği günü müteakip 15 gün içerisinde Genel Sekreterliğe müracaat etmeleri gerekir.

Yapılan tebligata rağmen, Ajans tarafından kabul edilebilir bir belgeyle, ispatı mümkün mücbir sebepler olmaksızın 15 gün içerisinde müracaat etmeyenler ile tebligat adreslerinde bulunmamaları nedeniyle kendilerine tebligat yapılamamış olanların görevlendirilmesi yapılmaz.

Giriş Sınavında hile yaptığı, sahte belge ibraz ettiği veya gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu ya da Ajansta çalışmak için gerekli nitelikleri taşımadıkları sonradan anlaşılan adayların görevlendirme onayları derhal iptal olunarak ve sözleşmeleri feshedilerek, kendileri hakkında gerekli yasal işlemler yapılır. Belgeyle ispatı mümkün mücbir sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aşamaz.
Yarışma sınavı sonucunda başarılı olan adaylar ile iki ayı deneme süresi olmak üzere, Genel Sekreterin önerisi üzerine Yönetim Kurulu kararı ile belirsiz süreli iş akdi yapılır. Söz konusu sözleşme, Ajans adına Yönetim Kurulu başkanı tarafından imzalanır.

Deneme süresi içinde personelden, deneme süresini geçirmiş personelden beklenen görevleri yerine getirmesi istenir. Bu sürenin sona erme tarihinden 10 gün önce ilgili yönetici, personel hakkında görüş ve değerlendirmelerini içeren bir rapor hazırlar ve bunu Genel Sekretere sunar. Söz konusu rapor, Genel Sekreterin görüşü ile beraber Yönetim Kuruluna sunulur.

Deneme süresi sonunda Ajansta çalışması uygun bulunmayan personelin sözleşmesi, Yönetim Kurulunun kararı ile bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedilir. Kişinin çalıştığı günlere ilişkin ücret ve diğer hakları saklıdır.

İdari ve mali işler ile personelle ilgili iş ve işlemleri yürütecek destek personeli için yüksek öğrenim görmüş olmak, sekreterlik ve arşiv ile ilgili iş ve işlemleri yürütecek destek personeli için orta öğrenim görmüş olmak, ayrıca halkla ilişkiler alanında destek personeli olarak çalışacak kişiler bakımından; halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve tanıtım, halkla ilişkiler ve reklamcılık, iletişim, medya ve iletişim ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümlerinde öğrenim görmüş olmak, diğer adaylara göre tercih sebebidir.

Personelin görev yeri, Ajans içinde Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek benzer işleri yürütmek için, muvafakatı aranmaksızın, unvan ve müktesep hak ücreti saklı kalmak kaydıyla, Genel Sekreter tarafından değiştirilebilir.

Kalkınma Ajansları personeli hakkında 4857 sayılı İş Kanunu ve diğer ilgili iş mevzuatı hükümleri uygulanır. Dolayısıyla kalkınma ajansları tüzel kişiliğe haiz olmakla birlikte, çalışan personel iş kanununa tabi yani özel sektörmüş gibi çalışmaktadırlar. İş güvencesi sadece kamu çalışanı olup kalkınma ajanslarına muvafakatla geçen personel için geçerli olup, bu durumdaki personelin sözleşmeleri ajans tarafından veya kendilerince fesh edildiği takdirde 30 gün içerisinde eski kamu kurumlarınca atamaları yapılabilmekte, ajansta geçen hizmet süreleri memuriyet hizmetinde dikkate alınmaktadır.

Genel sekreter ile diğer personelin ücret ve gündelikleri ile diğer malî ve sosyal hakları Yüksek Planlama Kurulu kararıyla tespit edilen alt ve üst limitleri geçmemek üzere yönetim kurulunca belirlenir.

Kalkınma Ajansları’nın gelirlerini, merkezi bütçeden gelen pay, bölgedeki belediyelerin ve il özel idarelerinin her yıl ki öz gelirlerinin % 1’i, bölgedeki tüm sanayi ve ticaret odalarının bütçelerinden % 1 pay ve yurt dışından AB vs. kalkınma amaçlı muhtemel verilebilecek hibeler oluşturmaktadır.

Kalkınma Ajanslarına sözlü sınavla personel alımı yapılması objektiflik kriterine uymamaktadır.

Kalkınma Ajanları'nın koordinasyonunu sağlayan kurum Devlet Planlama Teşkilatı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü'dür. Genel Müdürlüğün aşağıdaki web adresinden Kalkınma Ajanslarıyla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

http://www.dpt.gov.tr/bgyu/kalkinmaajans/ajans.html

« Son Düzenleme: 12 Nisan 2010, 15:22:03 Gönderen: admin » Kayıtlı

Sayfa: [1]
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.237 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu